מצרים: שביתת עורכי הדין כופפה את הגנרל אל סיסי

התגייסות המונית של אלפי עורכי דין נגד מעצר שווא וגזר דין של שנתיים מאסר, שהוטלו באופן שרירותי על שישה מחבריהם למקצוע בעיר מרסא מטרוח בצפון מערב מצרים, אילצה את השלטון […]

התגייסות המונית של אלפי עורכי דין נגד מעצר שווא וגזר דין של שנתיים מאסר, שהוטלו באופן שרירותי על שישה מחבריהם למקצוע בעיר מרסא מטרוח בצפון מערב מצרים, אילצה את השלטון הצבאי של עבד אל-פתאח א-סיסי לשחרר את השישה.

הפעיל הפוליטי והעיתונאי המצרי מוחמד סעד ח'יראללה מתאר את האירועים הדרמטיים של הימים האחרונים, וקובע כי מדובר בניצחון המשמעותי החשוב הראשון של התנועה הדמוקרטית נגד הדיקטטורה הצבאית.

אין ספק שמה שהתרחש במרסא מטרוח, עיר חוף בצפון מערב מצרים, היה אירוע היסטורי בעל חשיבות עצומה. מאבק עורכי הדין נגד מעצר שרירותי של שישה מחבריהם הסתיים בשחרור העצורים וסימן בכך ניצחון ראשון של התנועה הדמוקרטית במאבק נגד הדיקטטורה הצבאית במצרים. ההישג הזה מקבל משנה תוקף בשל העובדה שהוא התרחש שלושה ימים בלבד לפני ה-25 בינואר, יום המהפכה של כיכר תחריר שפרצה לפני 12 שנים.

ביום א' 22.1, הצליחה התגייסות המונית חסרת תקדים של עורכי דין מרחבי מצרים להביא לשחרור שישה מחבריהם למקצוע, לאחר שאלו נכלאו בתירוצים קלושים, ונשפטו במשפט בזק לשנתיים מאסר ימים ספורים קודם לכן. הרקע למעצרם היה וויכוח שהתלהט בין ששת עורכי הדין ובין 3 פקידים בבית המשפט במרסא מטרוח, שהידרדר לדחיפות, והוביל את שני הצדדים להגיש תלונות לרשויות. במקום לברר את התלונות עם הצדדים באופן שווה, הרשויות אימצו את הטענה הכוזבת של הפקידים שהאשימו את ששת עורכי הדין בתקיפה אלימה, עצרו אותם, והאריכו את מעצרם ב-14 יום ולאחר מכן שפטו את כולם במשפטר בזק לשנתיים מאסר.

תחת משטרו של א-סיסי הפכה מערכת המשפט המצרית בשנים האחרונות לכלי המשרת את השלטון הצבאי. כל אימת שהשלטון רוצה לחסל חשבונות עם מתנגדים או עם גורמים שמפריעים לו, העניין מועבר לבתי המשפט במטרה שהם יתנו תוקף חוקי לדיכוי. אמצעי הדיכוי אינם מופעלים רק נגד מתנגדים פוליטיים, אלא נגד כל מי שמעז להגיד 'לא'.

כיצד הושג הניצחון הדמוקרטי במרסא מטרוח?

מאסרם של ששת עורכי הדין עורר זעם רב ותסיסה בקרב כ- 190 אלף עורכי הדין הרשומים במצרים. לשכת עורכי הדין, ובראשה היו"ר עבד אל-חלים עלאם, שהוא גם יו"ר ארגון עורכי הדין בעולם הערבי, קראה לכינוס דחוף של הלשכה בקהיר למחרת, יום ו' ה-20.1, ובמקביל החלה פעילות בכל סניפי לשכת עורכי הדין במצרים. התחושה הרווחת בשורות עורכי הדין המצריים היא כי מה שקרה לעמיתיהם היה רק קצה הקרחון. רבים מהם סובלים מהתנכלות שיטתית ופגיעה בחופש הפעולה שלהם מצד מפקדות המשטרה, הפרקליטות ופקידי בתי המשפט.  

במקרה קיצוני נלקח  עורך-דין שייצג נאשם לספסל הנאשמים, ונשפט יחד עם לקוחו בתיק נגד ביטחון המדינה. מדובר בעו"ד מוחמד אל-באקר, שייצג בשנת 2019 את הפעיל והבלוגר עלאא עבד אל-פתאח, והפך לנאשם במהלך המשפט. שניהם נשפטו לחמש שנות מאסר באשמות שווא. עלאא, שהיה נתון בכלאו להתעללות  מתמשכת, פתח בשביתת רעב באפריל 2022, והפך לסמל הדיכוי של חופש הדעה במצרים, ולאחד האסירים המפורסמים ביותר במצרים ובעולם.

התגייסותם הרחבה של עורכי הדין ולשכתם במאבק הזה הזכירו את אותם 18 הימים ההיסטוריים במהפכת הצעירים בינואר 2011 שעברו עד להפלת מובארכ, ונחרטו מאז בזיכרון. אלפי עורכי דין הגיעו ביום א' ה- 22.1 למרסא מטרוח, גם מאזורים מרוחקים מאוד, כדי לקרוא "לא נשוב לבתינו עד שישוחררו חברינו", וגם "כבודו של עורך דין הוא הקו האדום". פרסומים ברשתות החברתיות עם האשטאג שכלל את הסיסמאות הופצו ברחבי מצרים וביטאו את עומק המשבר.

נוכח המשבר הכלכלי והפוליטי החריף שפוקד את מצרים כיום, לאור כישלון השלטון הצבאי לנהל את המדינה, נאלץ בית המשפט לסגת ולשחרר את ששת עורכי הדין. לאור האופי הפוליטי הגלוי של בתי המשפט, ברור שההחלטה לשחרר את עורכי הדין אומצה בתאום עם השלטון המרכזי. היה זה ניצחון אדיר לדמוקרטיה. אמנם בית המשפט קבע שב- 5 בפברואר יתנהל דיון נוסף, אבל כל הסימנים מעידים כי שחרור העצורים הוא סופי ויביא לזיכויים.

לאור ההישג אמר יו"ר  לשכת עורכי הדין, עבד אל-חלים עלאם: "עלינו להיות מאוחדים כאיש אחד, ונחושים למלא את שליחותנו הערכית ואת תפקידינו כעורכי דין. בדבקותנו בערכים אלו אנו בונים את העתיד, ומבטיחים את כבודם של עורכי הדין שיישאר תמיד מעל לכל". ניצחון עורכי הדין במרסא מטרוח יכול לבשר התעוררות רחבה של החברה המצרית על כל שכבותיה במאבק נגד העוול, ולקדם את הבנייה של מדינה הראויה לעם המצרי – מדינה של חופש, שוויון ושלום.

* מוחמד סעד ח'יראללה הפך לפליט פוליטי המתגורר כיום בשוודיה, ומשמש פרשן פוליטי לענייני מזה"ת, וחבר באגודת הסופרים פאן בשוודיה. המאמר פורסם ביום 25.1.2023

Avatar

אודות מוחמד סעד ח'יראללה