דו"ח לועד המרכזי 1.12.13
דעם מפלגת פועלים
בישיבת הועד המרכזי שהתכנסה ביולי 2013 סקרנו את המצב במזרח התיכון על רקע הנסיגה הבולטת במעמדה של ארה"ב. בחנו את מהלך האביב הערבי על רקע ההפיכה הצבאית במצרים, ונסיגת הכוחות המהפכניים בסוריה מול העליה של אלמנטים ג'יהאדיסטיים ופילוגים עדתיים, שמשחקים לטובת המשטר הפשיסטי של אסד.
בצד הארגוני דנו בנסיבות שהובילו להקמתה של רשימה קואליציונית לבחירות המקומיות בתל אביב, בשם "עיר ללא גבולות" בראשות החברה אסמא אגבארייה זחאלקה והפעילה אמילי מואטי. היוזמה הזאת קודמה לאחר שנכשלו המאמצים להגיע לשיתוף פעולה עם רשימות אחרות.
בתקופה שחלפה חזינו בהתפתחויות משמעותיות באזור, ובהן: ההסכם הרוסי אמריקאי בנושא פרוק הנשק הכימי בסוריה; ההסכם בין המערב לאיראן בנושא פרויקט הגרעין האירני; והמו"מ הישראלי פלסטיני. ארועים אלה הם משקפים את המצב הפוליטי החדש שנתחנו בדו"ח הועד המרכזי הקודם. באשר לבחירות המקומיות עלינו להסיק את המסקנות מהנסיון הזה, למרות שלא הצלחנו לעבור את אחוז החסימה הצלחנו להשיג כ-1900 קולות, דבר המבטא התקדמות של ממש במעמדנו בתל אביב.
ארה"ב ורוסיה בונות מסגרת בינלאומית חדשה
המשבר ביחסים בין ממשלת ישראל ובין הממשל האמריקאי, שהגיע לשיאו בנושא האיראני, התגלה בכל עוצמתו לאחר החלטת הנשיא האמריקאי אובמה לסגת מכוונתו לתקוף את המשטר הסורי, בתגובה לשימושו בנשק כימי נגד אזרחים חסרי הגנה בגוטה אלשרקייה הסמוכה לדמשק ב-21 באוגוסט. כזכור בהתקפה נספו מעל לאלף אזרחים, ובהם מאות ילדים.
אובמה ביקש תמיכה לתקיפה מהקונגרס. החוקה האמריקאית מעניקה לו סמכויות מוחלטות לנקוט בפעולה צבאית כגון תקיפה של מתקנים סורים והוא לא נדרש לפנות לאישור הקונגרס. הפניה נועדה לנטרל את מבקריו הרפובליקאים מול אפשרות שהתקיפה היתה גורמת להסתבכות. הרוב בקונגרס ביטא התנגדות לתקיפה, וגם משאלי דעת הקהל שיקפו התנגדות רחבה לכל התערבות צבאית אמריקאית בסוריה. קדמה להתפתחות זו בזירה האמריקאית הצבעה בבית הנבחרים הבריטי נגד הצעת החלטה ממשלתית לתקוף את המשטר הסורי על רקע האירועים בגוטה אל-שרקיה בדמשק. מפלגת הלייבור האופוזיציונית השיגה בהצבעה רוב, שכלל גם מספר לא מבוטל של צירים מהמפלגה השמרנית השלטת. התוצאה היתה תבוסה פוליטית צורבת לרה"מ דויד קמרון. ברור שדעת הקהל במדינות המערב מאסה במלחמות, ואינה רוצה להתערב בענינים הפנימיים של אומות אחרות, ובעיקר לא במזרח התיכון.
ההתפתחות הפוליטית הגורלית הזו בבריטניה ובארה"ב, גרמה להתקדמות בולטת במעמדה של רוסיה, שמאז חזרתו של ולדימיר פוטין לכס הנשיאות שואפת להחזיר את רוסיה למעמדה כמעצמה עולמית משפיעה. הרוסים היו אלו שיזמו את ההצעה לפירוק סוריה מנשק כימי כתמורה לאי התקפה אמריקאית, הצעה שהצילה את אובמה ממצב מביך ובעייתי מול הקונגרס. הבנה חדשה זו בין רוסיה וארה"ב יצרה מסגרת בינלאומית חדשה, שבה ארה"ב מוותרת על הגמוניה מוחלטת על העולם בזכות העליונות הצבאית שלה, ומייסדת סוג של שותפות עם רוסיה לפתרון משברים בינלאומיים.
ההסכם האמריקאי רוסי העניק למשטר הנפשע בדמשק פסק זמן להמשיך במלחמה הרצחנית שלו נגד העם. מאידך הוא מבטא התפתחות חשובה
כתיבת תגובה