בחירות 2013: המחאה אולי הצליחה, אבל העם הפסיד

הפרשנים והפוליטיקאים מאוחדים בדעתם שהמחאה הצליחה, ולכן בנט ולפיד הם הזוכים הגדולים של הבחירות. שני המאורות האלו מאוחדים בשנאתם לחרדים ולערבים ובאדישותם כלפי הפועלים. שניהם שותפיו לעתיד של נתניהו. לא […]

הפרשנים והפוליטיקאים מאוחדים בדעתם שהמחאה הצליחה, ולכן בנט ולפיד הם הזוכים הגדולים של הבחירות. שני המאורות האלו מאוחדים בשנאתם לחרדים ולערבים ובאדישותם כלפי הפועלים. שניהם שותפיו לעתיד של נתניהו. לא ברור אם לכך התכוונה דפני ליף כשהציבה את האוהל שלה ברוטשילד, אבל זוהי התוצאה העגומה. מי שרצו לאחד את כל העם – ימין ושמאל, מתנחלים וצעירים מרוששים ממעמד הביניים – הצליחו ובגדול. המחאה לא דרשה מביבי להתפטר כדי לא להיות מסומנת כפוליטית, ולכן ביבי נשאר המנצח על המקהלה.

המחאה אולי הצליחה, אבל העם הפסיד. הימין יוכל להמשיך ולשלוט כי אין מי שיאתגר אותו משמאל. יחימוביץ, מי שטאטאה את הכיבוש מתחת לשטיח הפכה את עצמה לבלתי רלוונטית. הגוש החוסם התפורר לו באותו לילה ששלושת מרכיביו, העבודה, יש עתיד והתנועה, לא הסכימו מי יעמוד בראשו. המפלגות הערביות נאבקו קשה כדי לשמר את הקיים, וחלקו ביניהן את העוגה. למרות אדישות הבוחר הערבי הם הגדילו את מספר חברי הכנסת שלהם, שצעקותיהם עוד ירעמו במשכן הכנסת. הם לא יחמיצו הזדמנות לתפוס כותרת על חשבון משה פייגלין או אורית סטרוק, ובודאי יהיה שמח.

דעם בבחירות

דעם עשתה את כל מה שביכולתה כדי להתחבר לכוחות חברתיים אחרים, אך מאמציה לא הבשילו. מנהיגי המחאה בחרו בעסקנות במפלגת העבודה, התנועה הירוקה נחתה אצל לבני, ואחרים נמנעו מכניסה לזירה הפוליטית. לכן דעם התמודדה כרשימה יהודית ערבית הכוללת פעילים חברתיים ופעילים איגוד מקצועיים.

דעם באה עם מסר ייחודי מחבר ולא מפריד, מעמדי ולא לאומני, מתון ולא מתלהם, וזכתה להערכה רבה בקרב תומכים ומתנגדים כאחד.  סביב דעם נאספו מאות פעילים חדשים שהתגייסו בהתלהבות, תרמו מכספם וזמנם, והכניסו את האנרגיות של המחאה החברתית אל תוך המפלגה. התוצאה הייתה מאכזבת דווקא משום שהיא עמדה ביחס ההפוך לאהדה הגדולה שדעם רכשה בדעת הקהל –  מאנשי רוח, אמנים, עובדים יהודים ערבים ודוברי רוסית – ומהחשיפה התקשורתית האוהדת. מספר הקולות שדעם קבלה, 3,374, רחוק מאוד מלשקף את משקלה הסגולי במערכת הבחירות הזו.

יום אחרי הבחירות מתעוררים רבבות עובדים לאותה המציאות הקשה שהוציאה את הישראלים לרחובות בקיץ 2011. הכיבוש ממשיך, והוא יעמיק את השסע הגדול בין יהודים וערבים, וגם הגזרות הכלכליות בדרך. העובדים ומעמד הביניים ישלמו את מלוא המחיר, בעוד העשירים והטייקונים יקבלו תספורות, סובסידיות והקלות במס. המציאות הזו תגרום לציבור לחפש שינוי שורשי.

דעם רואה במה שהשיגה במסע הבחירות הזה השקעה לטווח ארוך, והלקח הראשון מהאכזבה הכואבת הוא לבנות עוד סניפים, לגייס עוד חברים, להעמיק את העבודה האיגוד מקצועית, לפתוח עוד מקומות עבודה לנשים ערביות, לארגן עוד פועלי תעשייה, נהגי משאיות ומורים, ולהעמיק את אחיזת דעם בקרב ציבור העובדים וברחוב הערבי.

דעם נוצרה כדי לחולל שנוי, כי המציאות דורשת שנוי. באנו כדי לשנות את השיח בין יהודים וערבים, כי בלעדיו אין שמאל. באנו לאחד בין עובדים מכל המגזרים, כי בלי אחדות אי אפשר להשיג זכויות. באנו לשנות את התודעה, כי בלעדיה לא תתכן חברה דמוקרטית וצודקת. באנו להילחם נגד הגזענות והכיבוש כי אנו דורשי שלום וצדק חברתי. באנו עם חזון היסטורי ולא נשקוט על שנממש אותו. מגיע לנו ולדורות הבאים חברה אחרת, שוויונית, ולא גזענית. לא ויתרנו עד כה ולא נוותר גם להבא. אנו קוראים לכל האנשים שמבינים את תוצאות הבחירות כמונו להצטרף לשורותינו כדי לייצר שינוי מהותי בסדרי העדיפויות.

תגיות:
דעם כלכלה ירוקה - מדינה אחת

אודות דעם כלכלה ירוקה - מדינה אחת

מפלגת דעם מציעה את הגרין ניו דיל ישראלי-פלסטיני כתשובה המתאימה הן למשבר הפוליטי והכלכלי שישראל עוברת, והן ליצירת בסיס לבניית שותפות ישראלית-פלסטינית אמתית. זוהי התכנית שבאמצעותה ניתן לסיים את הסכסוך בין העמים, ולהביא לביטול משטר האפרטהייד אשר ישראל כופה על הפלסטינים בשטחים הכבושים. זאת התכנית שבכוחה להחליף את הכיבוש בשותפות על בסיס של צדק אזרחי, שיעניק זכויות אזרחיות מלאות לפלסטינים כמו לישראלים במסגרת מדינה משותפת. אנו קוראים לשינוי סדר העדיפויות הכלכלי והחברתי. המאבק לעצירת משבר האקלים והצלת העולם מכיליון, אינם משימה "ציונית" או "פלסטינית", אלא משימה כלל אנושית. כמו שאי אפשר ליישם מדיניות ירוקה בארה"ב במנותק מטיפול בגזענות נגד השחורים; כך אי אפשר ליישם מדיניות ירוקה בישראל במנותק מחיסול משטר האפרטהייד כלפי הפלסטינים, והאפליה הגזענית נגד האזרחים הערבים בישראל. הצטרפו היום למאבק במשבר האקלים ולמען חברה צודקת ושוויונית.