להם ישראל עם הפלסטינים, האוכלוסיה הערבית ועם מעמד הפועלים.
הסיבה העיקרית שהשפיעה באופן שלילי על הקמפיין כולו היתה העמדה של הרחוב הערבי. למרות שראינו תופעות של מיאוס ויאוש מהמפלגות הערביות ומהשחיתות שפשטה בכל והסיסמאות הריקות מתוכן שאינן מובילות לשום מקום אלא לדרך ללא מוצא – הרי ראינו כיצד חוזר הציבור הערבי כדרכו ברגע האחרון להצביע לאותן מפלגות שאף אחד אינו מצפה מהן לדבר. ההצבעה ברחוב הערבי היתה בעיקרה משפחתית ועדתית ועל בסיס של אינטרסים חומריים ולא לפי עקרונות ורעיונות. דבר זה מעמיק ומקבע את המצב הקשה של האוכלוסיה הערבית. מפלגת דעם לא הצליחה למען האמת ליצור קמפיין של ממש ברחוב הערבי וזאת בגלל מספר הפעילים והאינטלקטואלים המצומצם שתמכו במפלגה. אלו לא העזו לרדת לרחוב ולעמוד מול העוצמה של מנגנוני המפלגות הקיימות שפועלות ללא הרף לחסל כל מתחרה. רק בודדים היו הפעילים שעמדו מול לחץ זה.
הלקחים שנצברו בנסיון
בראשית דבר נאמר שאין אפשרות לנחש כרגע באיזה צורה נרוץ בבחירות הבאות. לכל קמפיין בחירות יש את היחודיות שלו ואת התנאים הפוליטיים שלו כפי שראינו בבחירות האחרונות. אף אחד לא יכול היה לנחש את הופעת מפלגת יש עתיד לפני שנתייים ועל רקע תנועת המחאה. אף אחד גם לא ניחש את השינוי שחל במפלגת העבודה שהצליחה לגייס לשורותיה צעירים בולטים בתנועת המחאה. גם את כשלון הליכוד שצפה עליה במספר המצביעים אליו ואיבד בקמפיין זה באחדותו עם מפלגת ישראל ביתינו הרבה מכוחו. גם אנו לא ציפינו שהקמפיין שלנו יצליח בגיוס מספר גדול כל כך של פעילים ולא יכולנו לשער מראש את היקף התמיכה והאהדה לה זכו הפרוגרמה שלנו המועמדת שלנו.
ברור ש"הבאז" הציבורי אינו מספיק כדי לאסוף 80 אלף קולות וכי הדרך להגיע למספר הדרוש של קולות עוברת דרך קיומם של פעילים פוליטיים הנמצאים בערים ובכפרים הערבים והיהודים. המשימה המרכזית בפניה עומדת המפלגה היא איפה לתרגם את האהדה הציבורית הגוברת שצברה לפעילים מפלגתיים אקטיביים. אנו חייבים להפיץ את שמה ואת עמדותיה של דעם בכל מקום אפשרי ולגייס לשורותינו חברים מבין הצעירים והפועלים שרואים בפעילות פוליטית אמצעי לשינוי חייהם ולשינוי חברתי. האם משימה זו המוטלת עלינו ניתנת לביצוע? כדי שנוכל לענות על שאלה זו חובתנו לעמוד על מספר עובדות שהובהרו בחדות במשך הקמפיין האחרון.
העובדה הראשונה קשורה באפשרות של ריצה בבחירות הבאות במסגרת של קואליציה או רשימה שתאסוף בתוכה מפלגות ופעילים מזרמים שונים. אנו היינו מוכנים מהרגע הראשון להשתלב בקואליציה שתצליח לעבור את אחוז החסימה כל עוד קואליציה זו אינה מתנגשת עם העקרונות הבסיסיים שלנו וכל עוד ישנו כבוד כלפי עמדתנו וישנה התייחסות שקופה ודמוקרטית. עלינו לנצל כל הזדמנות שנקרית בדרכנו אם בבחירות מקומיות או בקואליציות על בעיות קונקרטיות כמו יום האשה או האחד במאי או בבעיות פועליות וחברתיות ועד לשאלות פוליטיות כמו המהפכה הסורית. בכל הזדמנות כזו אנו יכולים לפתח קשרים ולבנות אמון, דבר שיכול להביא בעתיד לבניית רשימה אלקטורלית משותפת.
עובדה שניה היא החובה שלנו להכיר ולהעלות על נס את החיוניות והנחישות של דרכנו הפוליטית שמחברת בין הבעיות החברתיות והפוליטיות ובמיוחד הצורך לבנות רשימה אלקטורלית
כתיבת תגובה